Yrttireseptejä 

Kotisivu
Ylös
Arvot
Historiikki
Johtokunta
Jäsenyys
Koti lehti
Kuukauden reseptit
Yhteystiedot

 

Broilerjauhelihakeitto Broilerpiirakka Jouluglögi Kaaliherkkuja Kahvimuffinsit Kanttarellipiirakka Kesäkeitto Maltainen Lanttuleipä Mokkapalat Mokka-Banaanikakku Paahdetut uunikasvikset Peruskiisseli Porkkanasosekeitto Rabarberihyve Raparperikerroskiisseli Saaristolaislimppu Sima Suklaaunelma-Kahvijuoma Tiramisu Yrttireseptejä Vaniljainen marjapiirakka Vappumunkit

Vuoden vihannesten eli YRTTIEN kunniaksi kuukauden reseptilinkin takaa löytyvät syyskuisten Kasvispitojen maistiaisten reseptit.

ROSMARIINIPERUNAT
voi valmistaa joko raaoista tai kypsistä perunoista.
Perunat viipaloidaan tai lohkotaan.
Lisätään voita tai öljyä.
Ripotellaan päälle perunamaustetta ja rosmariinia (tai timjamia).
Uuniin, noin 170C, kypsät noin puoli tuntia, raa'at perunat noin tunnin.

KASVIKSET  + YRTTIVOI
Kukkakaalia, parsakaalia, porkkanaa. Herneen palkoja (sokeri. Kiehauta kasvikset. Jos haluat parsakaalin vihreänä, lisää keitinveteen vähän ruokasoodaa.
Sulata voi, lisää hienonnetua yrttejä, valele kasvikset voilla.

YRTTILEVITE
tuorejuusto
ripaus suolaa
yrttejä hienonnettuna
- tilli persilja, ruohosipuli

FOCACCIA -LEIPÄ
Taikinajuuri:
80g hiivaa
1,5 dl lämmintä vettä
2 dl grahamjauhoja
Liuota hiiva veteen, lisää jauhot. Anna kohota kunnes taikina on turvonnut ja kupliva.
Taikina:
1 dl vettä tai kuivaa valkoviiniä
15g hiivaa
1-2 tl suolaa
1 rkl tuoretta rosmariinia
(1dl viipaloituja oliiveja)
4-5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä leivinpaperin voiteluun

Sekoita taikinajuuren joukkoon vesi, hiiva, suola ja rosmariini (ja oliiviviipaleet).
Alusta joukkoon jauhot. Taikinan tulee olla pehmeää ja kimmoisaa. Lisää lupuksi öljy.
Anna kohota noin 20 minuuttia. Painele taikina kasaan. Öljyä leivinpaperi.
Siirrä taikina leivinpaperille ja levitä käsin paperin kokoiseksi. Anna kohota noin 30 minuuttia.
Painele kohonneeseen taikinnaan sinne tänne koloja ja laita koloihin salvian lehti.
Pirskottele pinnalle oliiviöljyä ja ripottele sormisuolaa. Päälle voi laittaa myös oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia, kirsikkatomaatteja yms.

200astetta, 25-30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin.

YRTTIJUUSTO
3 l maitoa
1 l piimää
9 munaa
yrttejä (tilli, persilja, ruohosipuli, korianteri, anis, iisoppi)
Kuumenna maito kiehuvaksi. riko munien rakenne. Vatkaa piimä joukkoon.
Lisää vähitellen kuumaan maitoon. Älä anna kiehua. Anna olla hetki levyllä.
Odota kunnes juustomassa erottuu. Lisää suola ja yrtit. Nostele sideharsolla vuorattuun muottiin.
Valuta muutama tunti. Valmis.

YRTEILLÄ MAUSTETTU PERUNASALAATTI
6 keitettyä perunaa viipaleina
3 punasipulia ohuina viipaleina
0,5 dl hienonnettua tuoretta rakunaa
0,2 dl hienonnettua persiljaa
6 basilikan lehteä
2 rkl seesamin siemeniä

Kastike:
3 rkl omenaviinietikkaa
2 kpl valkosipulin kynttä, murskattuna
mustapippuria
suolaa, ripaus sokeria
2 rkol kapriksia hienonnettuna.

Kokoa salaatti kerroksittain.

MINTTU-OMENATORTTU
Pohja:
100g margariinia
0,75 dl sokeria
1 kananmunan keltuainen
0,5 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjahetta
0,5 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniliinisokeria
Täyte:
400g omenoita tai omenasosetta
(1-2 rkol sokeria)
9 rkl hienonnettua minttua
marenkiseos:
1 kananmuanan valkuainen
2 rkl sokeria
Pinnalle: mantelilastuja

Kuori ja lohko omenat. Pane lohkot ja sokeri kattilaan ja keitä 10 min. Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen samalla vatkaten. Sekoita joukkoon maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voidellun ja jauhotetun piirasvuoan pohjalle ja hieman reunoille. Levitä päälle omenatäyte ja hienonnettu minttu. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri samalla vatkaten. Levitä marenkiseos omenatäytteen päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Tarjolle tuotaessa, pinnalle mintun oksia.