vilja

Juuresrieskat ja sienivoi

500 g juures­so­setta (puna­juuri + pork­kana)
1 prk kerma­vii­liä (eila)
1 dl maito­juo­maa (eila)
½ dl juok­se­vaa Oivariinia (eila)
½ dl siirap­pia
3 dl juus­to­raas­tetta (17%)
6½ dl glutee­nit­to­mia jauhoja (esim. tumma jauho­seos, kaura)
1 tl suolaa
1½ tl leivin­jau­hetta

Sekoita juures­so­seen jouk­koon kaikki aineet, kuivat aineet keske­nään sekoi­tet­tuina. Nostele taiki­naa noka­reina leivin­pa­pe­rin päälle pellille. Käytä tarvit­taessa apuna glutee­nit­to­mia jauhoja. Taputtele 8–10 cm ries­koiksi. Paista 225 asteessa n. 17 min tai kunnes ovat kypsiä.

Sienivoi

100 g voita tai Oivariinia huoneen­läm­pöi­senä
2/3 dl kuivat­tuja suppi­lo­vah­ve­roita teho­se­koit­ti­mella jauhet­tuna
vajaa 1 tl valko­vii­nie­tik­kaa.

Sulata 25 g rasvaa pannulla, lisää sieni­jauho, sekoit­tele ja jätä jääh­ty­mään. Lisää loppu­ras­vaan kuumen­nettu seos ja viinie­tikka, sekoita tasai­seksi. Levitä pötköksi leivin­pa­pe­rille ja rullaa tasai­seksi. Jäähdytä. Leikkaa pötköstä voinap­peja leivälle tai esim. kastik­kei­den jouk­koon anta­maan makua. Säilytä jääkaa­pissa enin­tään kaksi viik­koa.