5 dl maitoa
50 g hiivaa
(2kpl kananmunia)
1,5 dl hienoa sokeria
1tl suolaa
150 g voita tai margariinia
13–14 dl vehnäjauhoja
Keittämiseen:
rypsiöljyä
Pinnalle:
hienoa sokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi liuota hiiva joukkoon, sekä muut aineet viimeisenä pehmeä rasva.
Alusta taikina hyvin. Kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo taikina pieniksi pulliksi tai rinkilöiksi. Laita kohoamaan jauhotetulle alustalle tai leivinpaperin
päälle, peitä liinalla.
Laita öljy lämpenemään paksupohjaiseen kattilaan tai pataan. Sopiva paistolämpötila on n.180
astetta. Öljy on liian kuumaa, jos siitä nousee höyryä.
Laita munkit kypsymään öljyyn kohonnut puoli alaspäin. Käännä, kun alapuoli on saanut kauniin
värin. Paistoaika n. 4minuuttia. (Pulliksi leivotut munkit voi kypsymään laitettaessa tehdä rinkilöiksi
painamalla pullan keskelle sormella reiän ja pyöritellä sitä vähän suuremmaksi.)
Nosta kypsät munkit valumaan talouspaperin päälle. Sokeroi lämpimänä.
Maukkaita munkkihetkiä!
Huom. Varaa lähelle pataan sopiva kansi, jonka saat päälle, jos öljy kuumenee liikaa ja rupeaa
palamaan. Vettä ei saa käyttää sammutukseen.