vilja

Makoisat vappumunkit

5 dl maitoa
50 g hiivaa
(2kpl kanan­mu­nia)
1,5 dl hienoa soke­ria
1tl suolaa
150 g voita tai marga­rii­nia
13–14 dl vehnä­jau­hoja
Keittämiseen:
rypsiöl­jyä
Pinnalle:
hienoa soke­ria

Lämmitä maito käden­läm­pöi­seksi liuota hiiva jouk­koon, sekä muut aineet viimei­senä pehmeä rasva.
Alusta taikina hyvin. Kohota kaksin­ker­tai­seksi.
Leivo taikina pieniksi pulliksi tai rinki­löiksi. Laita kohoa­maan jauho­te­tulle alus­talle tai leivin­pa­pe­rin
päälle, peitä liinalla.
Laita öljy lämpe­ne­mään paksu­poh­jai­seen katti­laan tai pataan. Sopiva pais­to­läm­pö­tila on n.180
astetta. Öljy on liian kuumaa, jos siitä nousee höyryä.
Laita munkit kypsy­mään öljyyn kohon­nut puoli alas­päin. Käännä, kun alapuoli on saanut kauniin
värin. Paistoaika n. 4minuuttia. (Pulliksi leivo­tut munkit voi kypsy­mään laitet­taessa tehdä rinki­löiksi
paina­malla pullan keskelle sormella reiän ja pyöri­tellä sitä vähän suurem­maksi.)
Nosta kypsät munkit valu­maan talous­pa­pe­rin päälle. Sokeroi lämpi­mänä.       
Maukkaita munk­ki­het­kiä!   
Huom. Varaa lähelle pataan sopiva kansi, jonka saat päälle, jos öljy kuume­nee liikaa ja rupeaa
pala­maan. Vettä ei saa käyt­tää sammu­tuk­seen.