vilja

Peruskiisseli

PERUSKIISSELI, osaneste:

5 dl vettä tai mehua
marjoja tai kuivat­tuja luumuja tai mitä vain
1/2 dl soke­ria
Suurus:
1/2 rkl peru­na­jau­hoja + 1/2 dl vettä

Keitä marjoja/luumuja/tms. vedessä ja soke­rissa noin 10 minuut­tia. Jos vesi haih­tuu, lisää 1 dl vettä. Valmista suurus: sekoita peru­na­jau­hot veteen. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää suurus kaataen ja koko ajan sekoit­taen. Kuumenna liedellä varo­vasti sekoit­taen. Kun kiis­seli sake­nee, nosta heti pois liedeltä. Kaada kiis­seli tarjoi­luas­ti­aan. Ripottele soke­ria pinnalle, ettei siihen muodostu kuorta.

PERUSKIISSELI, koko­neste:

5 dl marja­me­hua
2,5 rkl peru­na­jau­hoja
2,5 dl marjoja
soke­ria tarvit­taessa

Sekoita kylmä mehu ja peru­na­jau­hot katti­lassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoit­taen, kunnes kiis­seli sake­nee ja pintaan tulee kuplia. Nosta kattila pois liedeltä. Lisää marjat valmii­seen kiis­se­liin. Marjoja ei kannata keit­tää, ettei C‑vitamiini tuhoudu. Voit kaataa kiis­se­lin jäis­ten marjo­jen päälle tarjoi­luas­ti­aan tai sekoit­taa marjat kuumaan kiis­se­lin jouk­koon. Lisää soke­ria tarvit­taessa. Kaada kiis­seli tarjoi­luas­ti­aan. Ripottele soke­ria pinnalle, ettei siihen muodostu kuorta.