vilja

Kesäkeitto

Perinteinen kesä­keitto

2 pork­ka­naa
4 peru­naa
1/2 pientä kukka­kaa­lia
1 dl herneitä tai pieniä herneen­pal­koja
5 dl vettä 
1 tl suolaa

suurus:
1 rkl vehnä­jau­hoja
4–5 dl maitoa
maus­teeksi: persil­jaa ja tilliä

Puhdista ja paloit­tele kasvik­set. Lisää kasvik­set kypsy­mis­jär­jes­tyk­sessä kiehu­vaan, suolalla maus­tet­tuun veteen (pork­ka­na­kuu­tiot ja herneet –> peru­nat –> kukka­kaali). Anna keiton kiehua hiljaa, kunnes kaikki ovat puoli­kyp­siä (n. 10 min). Sekoita vehnä­jau­hot maitoon ja lisää suurus keit­toon. Hauduta vielä noin 10 minuut­tia. Ripottele maus­teet pintaan.

Nopea kesä­keitto

1 pss pakas­te­se­ka­vi­han­nek­sia 
1 pss pakas­te­her­neitä 
6 peru­naa 
1 litra vettä 
(suolaa) 
n. 3dl maitoa 
1½ rkl vehnä­jau­hoa 
persil­jaa 

Pilko peru­nat pieniksi lohkoiksi,  lisää seka­vi­han­nes­pussi, herneet, suola ja vesi. 
Kun ne ovat melkein kypsiä, lisää kylmään maitoon sekoi­te­tut vehnä­jau­hot. Anna kiehua kypsäksi, lisää hienon­nettu persilja.