Reseptit 

Kotisivu
Arvot
Historiikki
Johtokunta
Jäsenyys
Reseptit
Yhteystiedot

 

Resepti arkisto ]

Sadonkorjuun aikaan & lempireseptejä Niinipirtillä 9.11.2020

 

Kurpitsakakku (gluteeniton ja laktoositon)

jossa vehnäjauhot on korvattu gluteenittomilla jauhoilla ja laku pois gluteenittomasta annoksesta sekä tuorejuusto laktoositonta: https://www.meillakotona.fi/reseptit/kurpitsakakku

 

Kasvis-linssipiirakka (vähälaktoosinen)

https://www.valio.fi/reseptit/kasvis-linssipiirakka/

gluteenittoman saat, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla ja käytät gluteenittomia kaurahiutaleita

 

Täytetyt paprikat (6 annosta pikkusuolaiseksi, gluteeniton ja laktoositon)

3 isoa paprikaa

½ rkl rasvaa paistamiseen (laktoositon)

200 g peuran jauhelihaa

½ sipulia

1½ dl sieniä (suppilovahveroita, kanttarelleja)

½ tl suolaa

pippurisekoitusta

smetanaa (eila)

juustoraastetta

Huuhdo ja halkaise paprikat, poista kanta ja siemenet.                                                                                                                                                                         Ruskista jauheliha ja sipulisilppu, lisää sienet. Sekoita joukkoon mausteet ja smetana. Täytä paprikapuoliskot seoksella ja ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä 225 asteessa uunissa kunnes paprikat pehmenevät, n. 15-20 min.

 

Uunissa haudutettu rusakonpaisti

2 rusakon luullista takakoipea (yht. n. 1 kg)

3 tl suolaa

3 porkkanaa isohkoina paloina

½ -1 sipulia lohkoina

2 laakerinlehteä

6 kok. mustapippuria

5 katajanmarjaa

¼ tl rakuunaa

vettä

 

Laita koivet kannelliseen uunivuokaan, ripottele suolaa lihoille. Lisää vettä n. 1/3 vuoan tilavuudesta sekä muut ainekset. Laita uuni lämpenemään n. 240 asteeseen ja vuoka uuniin. Kun lämpötila on saavutettu, säädä lämmöksi 125 astetta (tasalämmöllä). Anna kypsyä 4-5 tuntia. Lihat irtoavat hyvin luista, voit halutessasi leikata ne vielä tarjolle poikkisyin.

 

Broilerpiirakka (laktoositon ja gluteeniton)

pohja:

2 dl gluteenittomia jauhoja (tumma, vaalea)

1½ dl glut. kaurahiutaleita

1 tl leivinjauhetta

¼ tl suolaa

1 dl juustoraastetta

½ dl öljyä

n. 1 dl vettä

 

täyte:

300 - 400 g hunajamarinoituja broilerisuikaleita

n. 200 g kasviksia (esim. paprika ja sipulit raakana, juurekset kypsennettyinä)

(½ tl rouh. mustapippuria)

1-2 dl juustoraastetta

2 munaa

2 dl laktoositonta maitoa tai kermaa

¼ tl suolaa

½ tl kuivattua rakuunaa

 

Kypsennä broilerisuikaleet paistinpannulla. Ne saavat jäähtyä taikinan tekemisen ajan. 

Mittaa kaikki pohjan kuivat aineet ja juustoraaste kulhoon ja sekoita. Kaada joukkoon öljy ja neste. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina jauhotetuin käsin voideltuun piirakkavuokaan, myös reunoille. Pilko liha ja kasvikset pieniksi paloiksi - esim. pyöräyttämällä nopeasti monitoimikoneen leikkuuterällä - ja levitä vuokaan pohjataikinan päälle. Ripottele päälle (pippuri ja) juustoraaste.     

Sekoita munat, maito ja mausteet keskenään ja kaada piirakan pinnalle. Paista piirakkaa 200 - 225 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet väriä ja täyte on hyytynyt.

 

Juuresrieskat (laktoositon ja gluteeniton)

500 g juuressosetta (punajuuri + porkkana)

1 prk kermaviiliä (eila)

1 dl maitojuomaa (eila)

½ dl juoksevaa oivariinia (eila)

½ dl siirappia

3 dl juustoraastetta (17%)

6½ dl gluteenittomia jauhoja (esim. tumma jauhoseos, kaura)

1 tl suolaa

1½ tl leivinjauhetta

 

Sekoita juuressoseen joukkoon kaikki aineet, kuivat aineet keskenään sekoitettuina. Nostele taikinaa nokareina leivinpaperin päälle pellille. Käytä tarvittaessa apuna glut. jauhoja. Taputtele 8-10 cm rieskoiksi. Paista 225 asteessa n. 17 min tai kunnes ovat kypsiä.

Sienivoi

100 g voita tai oivariinia huoneenlämpöisenä

2/3 dl kuivattuja suppilovahveroita tehosekoittimella jauhettuna

vajaa 1 tl valkoviinietikkaa

 

Sulata 25 g rasvaa pannulla, lisää sienijauho, sekoittele ja jätä jäähtymään. Lisää loppurasvaan kuumennettu seos ja viinietikka, sekoita tasaiseksi. Levitä pötköksi leivinpaperille ja rullaa tasaiseksi. Jäähdytä. Leikkaa pötköstä voinappeja leivälle tai esim. kastikkeiden joukkoon antamaan makua. Säilytä jääkaapissa enintään kaksi viikkoa.